Jeroni de Moragas

L’hort facilita el potenciar una sèrie d’hàbits d’autonomia personal, de neteja, d’ordre i de procediments del tot indispensables per un imminent futur laboral dels nostres alumnes, alhora que enriqueix el seu vocabulari, els seus coneixements i les seves habilitats. Volem potenciar hàbits de treball, un saber fer, marcant les pautes a cada moment tot guanyant en autoestima, en confiança i una millor presa de decisions. Cal potenciar el respecte a la natura, tot descobrint aquelles situacions que faciliten la millor vida de les plantes sense necessitat de cap tipus de producte químic.

martes, 26 de mayo de 2009

Pebrotera

Les pebroteres o pebreres són plantes d’hort.
El nom del seu fruit pot ser pebrot, pimentó, pebrera o pebre. A Alcoi aquest fruit s'anomena bajoca.

Descripció
Plantes anuals de fulles oposades, flors blanques i fruits (el pebrot) en baia amb moltes llavors. Hi ha molta variació en la mida i la forma del fruit en general els fruits petits i allargats són molt picants.

Bitxo

El bitxo, vitet o pebrina és un pebrot petit, prim i vermell; és molt picant i s'utilitzava untant les ungles de les criatures per a que no es mosseguessin les ungles. Es pot menjar fresc o sec.

Nyora

La nyora és un pebrot sec, la varietat anomenada de Reus és característica del tipus de mida gran i dolços. La nyora de Guardamar del Segura, és rodona i petita. S'utilitza en multitud de plats típics de la comarques del sud del País Valencià. A Alacant és condiment indispensable per als arrossos. Un altre plat típic que inclou nyora; almenys a les comarques del sud, és la pericana.

Conreu

Planta exigent en temperatura especialment si es volen collir madurs (vermells o grocs) també necessita molta aigua i adobs. S'acostuma a fer un planter previ, en hivernacle la plantació es fa tot l'any i a l'aire lliure a partir de la primavera i fins a principi d'estiu. La collita és esglaonada. L'ataquen les mateixes malalties i plagues que a la tomaquera.
Al nostre hort hem plantat pebrots i bitxos a la parada 8.

No hay comentarios: